Investeerder Parry bijt bij Vitesse van zich af: 'Mensen willen mij beschadigen' (2024)

Sport

Richard van der Made

4 april, 18:45 5 minuten leestijd

Investeerder Parry bijt bij Vitesse van zich af: 'Mensen willen mij beschadigen' (2)

ARNHEM - Met champagne werd geproost op een 'vruchtbare samenwerking'. Structureel Europees voetbal spelen met Vitesse zou volgens de Amerikaan Coley Parry slechts een kleine stap zijn. Maar hoe anders is het gelopen? Vitesse staat op de rand van degradatie en dreigt zelfs om te vallen. Achter de schermen wordt nu alles op alles gezet om geen puntenaftrek te krijgen. Of nog erger: dat de proflicentie wordt ingetrokken.

In september 2022 werd op Papendal Coley Parry uit Chicago gepresenteerd als nieuwe eigenaar. Met dus een hoop bombarie, euforie en hoge verwachtingen. Maar al gauw bleek dat de licentiecommmissie van de KNVB veel vragen had over Parry en zijn investeringsmaatschappij Common Group. De overname bleek allesbehalve een formaliteit.

Met jonge spelers winst maken

Parry ging echter voortvarend van start bij Vitesse. Uiteindelijk zou het kapitaal op het veld moeten staan en zou de Amerikaan met transfers van jonge spelers winst kunnen maken. In zijn eerste seizoen werd ongeveer 10 miljoen euro in het begrotingsgat gepompt. Parry bleef roepen dat hij van Vitesse een succes zou maken en vooral dat hij vertrouwen had in de toekomst.

Het ging daarbij wel om leningen tegen een naar verluidt hoog rentepercentage. Parry wil daar niets over zeggen. Ook dit seizoen staat de ondernemer weer garant voor ettelijke miljoenen. Na achttien maanden onderzoek velde de licentiecommissie eindelijk het vonnis over de beoogde overname. Die kon er niet komen, zo legde de commissie uit in een persbericht.

Er was niet gebleken dat de Common Group beschikt over eigen vermogen en of zij investeerders heeft. Daarnaast is geen inzicht gegeven in de herkomst van het geld. Parry bleef gefrustreerd achter en kraakte kritische noten vol onbegrip over de KNVB. "Het lijkt erop dat de beslissing al vast stond. Ik begrijp niet dat dit zo lang moest duren."

Bankgarantie

Ook na de afwijzing bleef Parry strijdvaardig en roepen dat hij Vitesse zou blijven steunen. Deze week doken er berichten op dat de Amerikaan niet over de brug wil komen met het laatste deel van de bankgarantie voor het lopende seizoen. En dat Vitesse daarom het seizoen mogelijk ook niet kan uitspelen.

'Vitesse hoeft mij nu geen geld terug te betalen'

Parry reageert verbolgen. "Er zijn blijkbaar mensen die mij willen beschadigen rondom de club. Er klopt niets van de verhalen die ik nu lees. Ik heb Vitesse juist een voorstel gedaan om tot een deal te komen en dat moeten we uitwerken. Ik laat de club niet vallen. Ze hoeven me ook geen geld terug te betalen. We hebben allebei niets aan situaties die slecht zijn voor Vitesse."

'Ik heb het beste voor met Vitesse'

De clubleiding van Vitesse was donderdag niet bereikbaar voor commentaar. "Ze hebben nog niet gereageerd op mijn voorstel", voegt Parry eraan toe. "Wat het inhoudt kan ik niet zeggen. Dat is iets tussen mij en de club. Maar geloof me, ik heb het beste voor met Vitesse, want dat is ook het beste voor mij. Als ze hulp nodig hebben, ben ik bereid."

Dat Vitesse langs de rand van de afgrond laveert en de proflicentie in gevaar is, wuift Parry niet weg. Hij erkent dat de club die hij zo graag in handen had willen hebben, in zwaar weer zit. En dat de problemen zich alleen maar opstapelen.

LEES OOK Nieuwe directeur waarschuwt: Vitesse kan seizoen mogelijk niet afmaken

De nieuwe tijdelijk directeur Edwin Reijntjes luidde woensdag de noodklok. "Ik kan niet anders dan keihard ja zeggen op de vraag of de licentie in gevaar is. We voldoen niet aan de voorwaarden van de licentiecommissie. Ze moeten zien dat wij de goede stappen willen zetten waardoor er weer vertrouwen ontstaat."

Teleurgesteld in KNVB

Parry zegt beschikbaar te zijn om mee te denken, al is hij ook nog altijd gekrenkt dat de KNVB een Amerikaanse overname niet goedkeurde. "In bijna twee jaar tijd heb ik een uur met de licentiecommissie gesproken. En dat was het", stelt de zakenman verbitterd.

Parry heeft ook voorgesteld met zijn advocaten naar het bondsbureau in Zeist te komen om meer inzage te geven in geldstromen en dossiers, maar de licentiecommissie zou geen interesse hebben gehad.

Eredivisie zonder buitenlandse eigenaren

De bond lijkt meer dan ooit voorstander van een eredivisie zonder buitenlandse eigenaren. Vitesse wordt nu wellicht als voorbeeld gesteld. Zowel de KNVB als het ministerie van Economische Zaken, dat bij Vitesse al om opheldering vroeg, willen dat de Arnhemse club zo snel mogelijk de banden met de Russen doorsnijden.

Maar omdat Valery Oyf op papier nog altijd eigenaar is, en zich nadrukkelijk met de club bemoeit, gaat dat niet zonder slag of stoot. Het gevolg is weer dat de huisbankier de relatie met Vitesse dreigt op te zeggen. En daardoor kan de accountant ook de jaarrekening niet goedkeuren.

'Problemen rond licentie zijn uit het verleden'

Parry vindt dat hem geen blaam treft. "Om duidelijk te zijn, de problemen met de proflicentie zijn uit het verleden. Dat heeft niets met mij te maken. Na de periode rond corona is de club in een groot gat gevallen. Ook financieel. Ik kan alleen maar hopen dat het goedkomt nu we in deze situatie zitten."

Over Parry wordt ook gezegd dat hij alle transferrechten in handen heeft van de spelers. Zo zouden de miljoenen die binnenkwamen voor Million Manhoef, hij vertrok in januari naar Stoke City, direct in de zakken van Parry zijn verdwenen. "Ook dat is niet waar. Het geld is gewoon naar Vitesse gegaan en dat is prima."

'Ik heb niets aan al die onzin die nu wordt verspreid. Blijkbaar willen mensen invloed verkrijgen door mij te beschadigen. Terwijl ik mijn afspraken nakom en alles doe om met de club aan oplossingen te werken. En dat blijf ik doen."

LEES OOK Paul van der Kraan wil Vitesse uit crisis helpen: 'Onder voorwaarden'
LEES OOK 'Vitesse is nog nooit zo dicht bij de dood geweest als nu'
Investeerder Parry bijt bij Vitesse van zich af: 'Mensen willen mij beschadigen' (2024)

References

Top Articles
Three Fifteen Branson West
GDP up by 0.3% and employment up by 0.2% in the euro area
Gaseous Form Pathfinder
Smsgt Promotion List
Wal-Mart 2516 Directory
Psf Condition Permanent Sad Face
Look Who Got Busted New Braunfels
Craigslist Carpet Installers
Casa Grande Az Craigslist
Craigslist Richmond Ba
Log in or sign up to view
Dr Paul Memorial Medical Center
Bowling Pro Shop Crofton Md
College Basketball Predictions & Picks Today 🏀 [Incl. March Madness]
Uhaul Trailer Hitches Near Me
Unterschied zwischen ebay und ebay Kleinanzeigen: Tipps, Vor- und Nachteile
Tinyzonetv.to Unblocked
Juliewiththecake Wiki / Biography - Age, Boyfriend, Height, Net Worth - WikiBravo
Mo Money Login
Kate Spade OUTLET • bis 70%* im Sale | Outletcity Metzingen
Dive into Hearts and Adventure: Top 10 Lexi Heart Books to Experience
Adams County 911 Live Incident
Cavender’s 50th Anniversary: How the Cavender Family Built — and Continues to Grow — a Western Wear Empire Using Common Sense values
Free 120 Step 2 Correlation
Aspenx2 Newburyport
Paying Cash for Comics, Sports Cards, Collections, Honest - Respectful - wanted - by dealer - sale - craigslist
Craigslist Rooms For Rent Rhode Island
Todos los dress codes para hombre que existen, explicados
Alyssa Edwards looks back, back, back again on her best 'Drag Race' moments
Deleon Malik Taylor-Griffin
Acnh Picnic Table
Chrissy Laboy Daughter
Stephanie Ruhle's Husband
Shorkie: The Perfect Dog Breed for Families
Xdefiant turn off crossplay ps5 cмотреть на RuClips.ru
Boggle Brainbusters Bonus
Craigslist/Lakeland
Sound Ideas, TAKE, CARTOON - WHISTLE TAKE/Image Gallery
Giant Egg Classic Wow
Dinar Guru Recaps Updates
Mere Hint Crossword
Richard Sambade Obituary
Souvenir Shopping and Local Markets in Belgium
Cibo Tx International Kitchen Schertz Menu
Four Embarcadero Center - Lot #77
Family Court Forms | Maricopa County Superior Court
Stihl Bg55 Parts Diagram
Jili Game Cityjili
29+ Des Moines Craigslist Furniture
Mets vs. Reds: Injury Report, Updates & Probable Starters – Sept. 7 - Bleacher Nation
Opsahl Kostel Funeral Home & Crematory Yankton
Latest Posts
Article information

Author: Tyson Zemlak

Last Updated:

Views: 6031

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tyson Zemlak

Birthday: 1992-03-17

Address: Apt. 662 96191 Quigley Dam, Kubview, MA 42013

Phone: +441678032891

Job: Community-Services Orchestrator

Hobby: Coffee roasting, Calligraphy, Metalworking, Fashion, Vehicle restoration, Shopping, Photography

Introduction: My name is Tyson Zemlak, I am a excited, light, sparkling, super, open, fair, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.